05 372 72 00 | info@komunalaidrija.si |

četrtek, 14. marec 2019

Kam z oljem od cvrtja krofov?

Čeprav je zlivanje olja v odtok ali stranišče najenostavnejši način, da se ga znebimo, lahko s takšnim ravnanjem povzročimo resne težave in škodo naravnemu okolju, odtočnim cevem in čistilnim napravam. Od marca naprej si boste lahko priskrbeli posodo za zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki jo bo Komunala Idrija vsem uporabnikom e-računa za njene storitve podarila kar brezplačno.  

Olje ne sodi med biološke odpadke ali v naravo

Odpadno jedilno olje je nevarni odpadek, ki moti proces naravne razgradnje: če ga odvržemo med biološke odpadke, na kompost ali drugam v naravo, ga morajo mikroorganizmi razgrajevati več let. Med kompostiranjem v komunalni kompostarni pa razlitega olja ni moč ločiti od ostalih odpadkov. Z enim litrom neustrezno zavrženega odpadnega jedilnega olja lahko onesnažimo tudi do tisoč litrov vode. Ko se olje sčasoma spere v podzemlje do podtalnice, traja več sto let, da se njena kakovost obnovi ali izboljša. 

Olje ne sodi v kanalizacijo 

En liter odvrženega jedilnega olja v kanalizacijo na dan predstavlja obremenitev, ki bi jo sicer povzročilo devetnajst posameznikov. Poleg tega se odplaknjeno olje počasi nalaga na stene kanalizacijskih cevi, kar sčasoma oteži prehod ostalih odplak, povzroči neprijetne vonjave in privabi male glodavce. Komunalna podjetja morajo kanalizacijske cevi tako pogosteje mehansko čistiti, kar lahko vodi v poškodbo teh cevi in obenem skrajšuje njihovo življenjsko dobo. 

Če odpadno jedilno olje konča v greznici ali mali komunalni čistilni napravi, se izloči na površino in onemogoči vnos zraka do odplak, kar povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice oziroma male komunalne čistilne naprave. 

Odpadno olje ni le odpadek, temveč dragocena surovina

Odpadno jedilno olje je odlična surovina, ki se lahko uporabi v proizvodnji biodizel goriva ali bioplina, iz katerega se pridobiva električno energijo. V Sloveniji iz takšnega olja izdelujejo celo naravne sveče, ki so odličen nadomestek toksičnim parafinskim svečam. 

Poskrbite torej, da boste po cvrtju okusnih pustnih dobrot odpadno olje ustrezno zavrgli in poskrbeli, da pride v prave roke. Komunala Idrija bo vsem uporabnikom e-računa za komunalne storitve od marca naprej podarjala brezplačne namenske posode, v katerih boste lahko zbirali odpadno jedilno olje in ga nato oddali v zbirna centra v Idriji ali Cerknem, ob letni akciji zbiranja nevarnih odpadkov ali na drugih mestih, o katerih bo Komunala naknadno obveščala. Navodila za registracijo na e-račun so objavljena tukaj, morebitna vprašanja glede registracije na e-račun pa lahko naslovite na e-mail info@komunalaidrija.si ali po telefonu 05/ 37 27 205. Uporabniki, ki plačujete preko trajnika, nam na e-mail info@komunalaidrija.si zgolj sporočite, da bi želeli namesto tiskane različice računa prejemati elektronsko verzijo v pdf. 


Kazalo strani