05 372 72 00 | info@komunalaidrija.si |

četrtek, 23. januar 2020

V Zbirnem centru Ljubevč zagorelo

Po poročanju zaposlenih Komunale na področju ravnanja z odpadki je v ZC Ljubevč v nedeljo, 12. januarja, prišlo do vžiga v večjem zabojniku za BIO odpadke in zeleni vrtni odrez zaradi tlečega lesnega pepela, ki ga je v zabojnik odložil neznani občan.

Kljub zagotovilu, da je bil pepel predhodno dobro ohlajen, je ob stiku pepela s suhim materialom prišlo do manjšega požara, zaradi katerega so posredovali tudi gasilci PGD Idrija. Kot je povedal operativni vodja področja ravnanja z odpadki na Komunali Marko Leoni, nedavni primer ni osamljen. V preteklosti je že prišlo do vžigov zaradi tlečega pepela tudi v nakladalnem vozilu za odpadke in na odlagališču. Za vse občanke in občane, ki odlagate lesni pepel v zabojnike za BIO odpadke ali v zbirne centre, zato velja prošnja, da upoštevate navodila za ravnanje z lesnim pepelom in ga pred odlaganjem vselej dobro ohladite.

Kam z lesnim pepelom?

Če vas doma grejeta kamin ali peč na drva, lahko z lesnim pepelom, ki ga pridelate v hladnejših mesecih, spomladi in jeseni izboljšate kakovost kompostnega kupa ali ga potresete po vrtnih gredah. Če te možnosti nimate, ga lahko ohlajenega odložite v rjave zabojnike za biološko razgradljive odpadke. A pomembno je, da je pepel povsem ohlajen in da ne vsebuje nevarnih snovi. 

Pepel je eno najstarejših gnojil, s katerim lahko spomladi rastline oskrbimo s hranili oziroma določenimi minerali, potrebnimi za rast. Še zlasti bogat s kalijem, ki prispeva k odpornosti rastlin proti boleznim in škodljivcem, je pepel iz bukovega lesa.

Ker lesni pepel pomaga pri procesu razgradnje organskega materiala, ga lahko dodamo tudi na kompostni kup, še zlasti, če je na kupu veliko mokrih organskih odpadkov (sveže pokošena trava, listje …). Za uporabo na vrtu je primeren le pepel, ki ostane po gorenju čistega lesa (ne pa na primer iz lesonita, pohištva, pobarvanega lesa ipd.), ki ne vsebuje nevarnih snovi, kot so lepila, topila, ostanki premazov in barv.

Na kakšen način shranjevati pepel?

Pepel najprej dobro ohladite in ga nato shranite tako, da ostane do uporabe suh, najbolje v posodi s pokrovom. Nikoli ga ne puščajte zunaj in zavarujte ga pred dežjem. Če ga dodate v kompostni kup, naj bo povsem suh. Ne dodajte vsega naenkrat, raje popršite vsako plast komposta posebej. Prav tako ga ne nasujte v debeli plasti pri uporabi na vrtu, saj se bo na ta način kalij iz njega izpral, namesto uporabnega gnojila pa boste tako le škodili posajenim rastlinam.

Kam z BIO odpadki in zelenim vrtnim odrezom?

Na povezavi si preberite, kaj še spada v rjave zabojnike za biološko razgradljive odpadke in kako lahko tovrstne odpadke ter zeleni vrtni odrez uporabite v hišnih kompostnikih. 


Kazalo strani