05 372 72 00 | info@komunalaidrija.si |

sreda, 22. april 2020

IZPIRANJE VODOVODNEGA OMREŽJA V ČASU ZAPRTJA OBJEKTOV

Zaradi trenutnih razmer je večina javnih objektov zaprtih, oziroma delujejo v zmanjšanem obsegu. Posledično voda v vodovodnem omrežju zastaja, kar ob zaužitju predstavlja še dodatno tveganje za zdravje. Upravljavec vodovoda Komunala Idrija vas zato naproša, da celotno mrežo temeljito sperete pred pričetkom obratovanja. V primeru, da objekt deluje v zmanjšanem obsegu pa redno spirajte celotno mrežo, predvsem na pipah, ki niso redno v uporabi, saj boste le s tem preprečili nepotrebno zastajanje vode.

Dne 17. 4. 2020 je Nacionalni inštitut za javno zdravje izdal navodilo kako z zagotavljanjem pretočnosti in redne izmenjave vode v vodovodnih ceveh ohranjamo vodo zdravstveno ustrezno in tako varno za pitje na vseh internih vodovodnih pipah brez omejitev.

Pred pričetkom obratovanja vas torej naprošamo, da sledite sledečim navodilom:

- voda naj na vseh pipah teče vsaj 2 minuti oz. toliko časa, da se temperatura ustali, curek naj bo enakomeren, debeline svinčnika;

- očistite mrežice in druge nastavke na pipah, to ponavljajte vsake 14 dni oz. po potrebi;

- poskrbite, da se vodovodno omrežje povsod zaključi z iztokom in da ni slepih rokavov. Kjer to ni mogoče, je potrebno vsak teden pred prvo uporabo pitne vode iz omrežja spirati omrežje, dokler se temperatura vode ne ustali.

Dodatna navodila in priporočila so dostopna na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (https://www.nijz.si/sl/priporocila-lastnikom-objektov-za-hisno-vodovodno-omrezje-hvo-po-daljsi-prekinitvi-uporabe-pitne).Kazalo strani