05 372 72 00 | info@komunalaidrija.si |

petek, 15. maj 2020

SE RES TAKO LOČUJE?

Epidemija korona virusa je tako kot na ostala področja našega življenja vplivala tudi na povečanje količin odpadkov v naših gospodinjstvih. Ljudje so po razglasitvi epidemije od sredine marca ostali večinoma doma in se tudi prehranjevali doma. Posledično so se količine mešanih komunalnih odpadkov, kuhinjskih BIO odpadkov in embalaže v naših gospodinjstvih v primerjavi z meseci pred izbruhom epidemije povečale.

Naše ekipe na zbiranju pa na žalost ugotavljajo, da se je v zadnjem obdobju marsikje poslabšalo pravilno oddajanje oz. ločevanje odpadkov. Najpogosteje opažamo, da so v zabojnikih z zelenim pokrovom, namenjenim samo mešanim nekoristnim komunalnim odpadkom, večinoma postavljenim na javnih mestih in ob večstanovanjskih stavbah, odpadki, ki tja nikakor ne sodijo. Ponovno vas obveščamo, da v takšen zabojnik sodijo naslednji odpadki:

-  vrečke iz sesalca in ostanki pometanja,

-  ostanki čistilnih krp, zelo umazani in raztrgani tekstilni izdelki,

-  higienski in sanitetni odpadki (plenice, vložki, gaze, vate, povoji…),

-  izrabljena pisala, pokvarjene igrače brez baterij,

-  celofan, razbita keramika in porcelan,

-  manjši kosi gumastih izdelkov, elastike,

-  lasje, živalska dlaka in iztrebki, kosti

-  cigaretni ogorki

Skupaj lahko storimo več, da se okolje tudi zaradi našega nepremišljenega ravnanja in brezbrižnosti ne obremenjuje prekomerno. Potrebno zavest lahko pridobivamo  z ozaveščanjem in zavedanjem svojih ravnanj. V naslednjih mesecih Komunala Idrija skupaj z občinskim inšpektoratom Občine Idrija načrtujemo aktivnosti za izboljšanje stanja. Občane bomo spodbujali in z veseljem pohvalili, v kolikor bodo v zabojnikih odpadki pravilno ločeni. Poudarimo naj, da znaša globa, v skladu z veljavnim občinskim odlokom, za primer nespoštovanja določil, 200 € za fizične osebe in 1.400 € za pravne osebe. 


Kazalo strani