05 372 72 00 | info@komunalaidrija.si |

ponedeljek, 31. avgust 2020

NAJ UPORABLJENA ZAŠČITNA MASKA NE POSTANE DEL TRENDA UREJANJA ULIC

Obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru je bila z dnem 25.6.2020 ponovno zapovedana z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 90/20). Uporaba zaščitnih mask je tako postala del našega vsakdana, zato bi morala del vsakdana postati tudi pravilno odlaganje uporabljene maske v ustrezne zabojnike za komunalne odpadke. 

Uporabljena zaščitna maska iz gospodinjstev sodi namreč med preostanek odpadkov v zelene zabojnike. 

Med priporočili NIJZ ( https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-gradiva) lahko zasledimo tudi podrobnejša priporočila, kako ravnati z odpadki v primeru domače oskrbe pri ljudeh s COVID -19 ali zgolj s sumom na COVID -19.  Tovrstne odpadke,  osebne odpadke (npr. uporabljene robčke, maske) ter odpadke od čiščenja prostorov, moramo odložiti v plastično vrečo za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne smemo tlačiti, odpadkov pa se po odlaganju v vrečo ne dotikajmo več. Vrečo moramo nato vstaviti v drugo plastično vrečo za smeti in jo tesno zavezati. Za vsaj 72 ur jo shranjujemo ločeno od ostalih odpadkov tako, da je zaščitena pred otroki in živalmi, nato jo odložimo zabojnik za mešane komunalne odpadke (ostale odpadke). 

Tudi če nismo okuženi ali ne sumimo na okužbo, mask ne odlagajmo ali puščajmo vse naokoli. Tudi javne površine naj ne postanejo koš za odpadke. Bodimo torej zgled našim najmlajšim, ki se bodo z maskami jutri ponovno odpravili v šolske klopi. Več o priporočilih NIJZ  za obdobje od ponedeljka 31.8.2020 do nedelje 6.9.2020 si lahko preberete na povezavi: https://www.nijz.si/sl/priporocila-za-uporabo-mask-v-casu-sirjenja-okuzbe-s-sars-cov-2

Kazalo strani