05 372 72 00 | info@komunalaidrija.si |

4

Ali lahko odpadno jedilno olje zlijemo v odtok?

Čeprav je zlivanje olja v odtok, stranišče, na kompost ali drugam v naravo najenostavnejši način, da se znebimo odpadnega jedilnega olja, lahko s takšnim ravnanjem povzročimo resne težave in škodo naravnemu okolju, odtočnim cevem in čistilnim napravam. Z ustreznim odlaganjem pa lahko postane odlična surovina, ki jo lahko uporabimo v proizvodnji biodizel goriva ali bioplina, iz katerega se pridobiva električno energijo. V Sloveniji iz takšnega olja izdelujejo celo naravne sveče, ki so odličen nadomestek toksičnim parafinskim svečam.

Poskrbite torej, da boste po cvrtju ali peki jedi odpadno jedilno olje ustrezno zavrgli. Uporabljena rastlinska olja (olivno olje in olja različnih semen) ter rastlinske in živalske maščobe (maslo, margarina …) lahko zbirate v zelenih namenskih posodah, ki jih Komunala Idrija podarja vsem uporabnikom e-računa za komunalne storitve. Tovrstne posode omogočajo praktično shranjevanje in enostavno filtriranje, saj mora biti zbrano odpadno olje brez ostankov hrane. Pomembno je tudi, da je olje brez primesi vode, pomivalnih sredstev ali drugih snovi.

Zbrano olje lahko nato oddate v Zbirnem centru Ljubevč v Idriji, Zbirnem centru Cerkno ali ob letni akciji zbiranja nevarnih odpadkov, o kateri Komunala obvešča preko spletne strani in v medijih. Na povezavi so objavljena navodila za registracijo na e-račun, morebitna vprašanja o e-računih pa lahko naslovite tudi na e-mail info@komunalaidrija.si ali po telefonu 05/ 37 27 200.

Kazalo strani
NULL